Normal_coronavaccin__coronavaccinatie__vaccineren__inenten

Het Outbreak Management Team (OMT) roept coronaminister Hugo de Jonge op om een informatiecampagne te beginnen over coronavaccinatie onder laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond. De groep van experts maakt zich net als huisartsen grote zorgen over enkele doelgroepen die nu niet bereikt worden voor vaccinatie. Dit meldt de Volkskrant. 

Eind april trokken huisartsen in achterstandswijken aan de bel. Ze zagen maar weinig laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond langskomen voor een coronaprik. Het opkomstpercentage in sommige van die wijken blijft rond de 30 procent steken. In een nieuw advies uit ook het OMT zorgen over de vaccinatiebereidheid. Daarom roepen zij ook op tot een toegankelijke informatiecampagne.

Informatieaanbod uitgebreid

Inmiddels zijn er folders ontwikkeld die beschikbaar zijn in dertien talen en zijn er platen gemaakt met pictogrammen en toegankelijke teksten. Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD’en werken in onder meer Amsterdam en Rotterdam aan een uitbreiding van het aanbod van toegankelijk informatiemateriaal, waaronder filmpjes en informatiekaarten.

Huisartsen zijn er echter niet van overtuigd dat dit genoeg is om de vaccinatiebereidheid te verhogen. De doelgroepen waarover het gaat hebben weinig vertrouwen in de overheid en leunen meer op de informatie die zij via vrienden en kennissen vergaren of via social media. Bovendien heeft de stress rondom AstraZeneca ook voor extra onrust gezorgd. “Het is zeker denkbaar dat de genomen besluiten over AstraZeneca onzeker hebben gemaakt. We moeten signalen over ernstige bijwerkingen serieus nemen en daarnaar handelen. Anders wordt het vertrouwen in de vaccins juist erger geschaad’, erkent ook De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Door: Nationale Zorggids