Normal_rss_entry-283092

De Tweede Kamer wil vrijwel unaniem dat mensen deze zomer gratis een test naar keuze kunnen laten doen om met vakantie te kunnen. Het kabinet is van mening dat vakantiegangers zelf hun test moeten betalen, maar op de Partij voor de Dieren na is geen enkele Kamerfractie het daarmee eens.

In een motie die donderdag werd aangenomen, wordt het kabinet gevraagd te kijken hoe mensen een gratis test kunnen krijgen voor hun zogenoemde digitaal groen certificaat van de Europese Unie. Met zo'n certificaat kunnen mensen aantonen dat ze negatief getest zijn op het virus, gevaccineerd zijn of al besmet zijn geweest met het virus. Het idee is dat deze groep geen nieuwe besmettingen zal veroorzaken op vakantie in de EU.

Niet iedereen volledig gevaccineerd 

De Kamer vindt dat de test gratis moet zijn omdat deze zomer nog niet alle Nederlanders (volledig) gevaccineerd zijn. Met een negatieve coronatest kunnen ze binnen de EU alsnog op reis.

Wat de Kamer betreft moet gekeken worden of mensen zelf kunnen kiezen welke test ze laten doen. Ook de PCR-test moet een optie zijn. Zoals het nu geregeld is moeten daarvoor commerciële bedrijven worden ingeschakeld. Wie zich bij de GGD laat testen, krijgt geen bewijs dat de uitslag negatief was.

Door: ANP