Normal_rss_entry-283128

Vaccinatie helpt waarschijnlijk om besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe sterk vaccinatie voorkomt dat het virus wordt overgedragen, hoe lang daarvan sprake is en van welke factoren dat afhangt, zoals het type vaccin en de virusvarianten.

Dat schrijft de Gezondheidsraad donderdag in een advies aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De raad baseert zijn conclusies op drie studies die laten zien dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca de overdracht van het virus tussen mensen met 30 tot 50 procent vermindert. Maar hoe dit op grotere schaal uitpakt, is door de beperkte opzet van de studies nog de vraag.

Genetisch materiaal

Andere studies laten zien dat vaccinatie de hoeveelheid genetisch materiaal van een virus aanzienlijk kan verminderen en dat een gevaccineerd persoon ook minder lang het virus uitscheidt.

Ondanks de beperkingen van de studies stelt de Gezondheidsraad dat vaccinatie "in meer of mindere mate" bijdraagt aan het voorkomen van infecties bij anderen.

Door: ANP