Normal_rss_entry-283656

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft snel dalen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk minder dan 30.000 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zou betekenen dat het weekcijfer in een maand tijd is gehalveerd.

Het RIVM komt dinsdag met het exacte aantal in zijn wekelijkse update. Eind april kreeg het instituut in zeven dagen tijd meer dan 55.000 meldingen van positieve tests. Dit was voorlopig de laatste coronapiek. Twee weken geleden dook het weekcijfer onder de 50.000, toen het RIVM 47.108 nieuwe gevallen meldde. Vorige week zakte het tot onder de 40.000, met 35.142 nieuwe positieve tests.

In de zes dagen na de laatste update zijn 22.764 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Gemiddeld zijn dat er bijna 3.800 per dag. Dat betekent dat het weekcijfer kan uitkomen op ongeveer 27.000. Het zou het laagste aantal sinds half februari zijn. Vergeleken met vorige week daalt het aantal nieuwe gevallen met bijna een kwart. Voor een deel kan dat komen doordat minder mensen zich tijdens het pinksterweekeinde hebben laten testen, maar de daling past wel bij de weken ervoor.

Ziekenhuisopnames

In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Vorige week ging het om 1152 nieuwe ziekenhuisopnames, van wie 239 op een intensive care kwamen te liggen, fors minder dan de week ervoor. Verder meldt het RIVM hoeveel sterfgevallen aan corona in de afgelopen week zijn geregistreerd. Vorige week waren dit er 90, het laagste aantal sinds begin oktober.

Reproductiegetal

Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel of langzaam het coronavirus zich verspreidt. Afgelopen vrijdag stond het op 0,86, het laagste niveau sinds begin januari.

De daling van het aantal coronagevallen komt deels doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn. In de afgelopen zeven dagen hebben mogelijk meer dan een miljoen Nederlanders een prik gekregen. Dat zou voor het eerst zijn sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari. Ook dat cijfer brengt het RIVM dinsdag naar buiten.

Door: ANP