Normal_rss_entry-283854

Het aantal coronabesmettingen dat eventueel onder het publiek heeft plaatsgevonden tijdens het Eurovisie Songfestival wordt later wel bekendgemaakt. Dat gebeurt echter pas na het bron- en contactonderzoek van de GGD, zo laat een woordvoerder van Fieldlab Evenementen weten aan het ANP.

Eerder liet de woordvoerder van de organisatie die de testevenementen organiseert weten dat de cijfers niet worden gedeeld. Volgens de zegsman zou dat tot gevolg hebben dat alle berichtgeving alleen nog maar daarover ging en niet over de rest van het onderzoek.

"Op social media is er enige ophef ontstaan over het feit dat wij geen cijfers over mogelijke besmettingen rondom het Eurovisie Songfestival geven. Die nemen we wel mee in onze rapportage, maar dat is pas het geval na eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD", laat Fieldlab Evenementen dinsdagavond weten. Dat onderzoek neemt zo'n drie weken in beslag.

Testen

Bezoekers van het Eurovisie Songfestival moesten zich vooraf verplicht laten testen. Er zijn in totaal 28.249 bezoekers getest, van wie 31 mensen een positieve uitslag kregen. Hen is de toegang geweigerd. Iedereen is gevraagd zich binnen vijf dagen na het evenement te laten testen, zoals bij eerdere evenementen, maar dat is niet verplicht. Bij andere evenementen deed ongeveer 80 procent dat.

Bij eerdere testevenementen, zoals het concert van André Hazes jr. en de theatervoorstelling van Guido Weijers, werden cijfers wel al voor het bron- en contactonderzoek gedeeld. In de zogenoemde tweede fase van het onderzoek, waar ook de 3FM Awards en sportevenement Mud Masters onder vallen, gebeurt dat niet meer direct.

Door: ANP