Ziekenhuizen zien grootste afname aantal Covid-patiënten in week

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur afgenomen met 106. Dat is de grootste afname sinds vorige week woensdag. Op verpleegafdelingen liggen nu voor het eerst sinds 11 oktober minder dan duizend mensen met Covid-19. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het er nog 971.

Op de intensive cares liggen nog 541 mensen die ernstig ziek zijn geworden door het virus. Dat zijn er 18 minder dan een dag eerder.

Opnames blijft dalen

Door de snelle afname van het aantal opgenomen coronapatiënten houden ziekenhuizen weer meer bedden en personeel over voor de behandeling van mensen met andere aandoeningen. Dat is belangrijk, want ze moeten nog een 'stuwmeer' aan uitgestelde behandelingen wegwerken.

Het aantal opnames blijft ook alsmaar dalen. Op verpleegafdelingen kwamen slechts 69 nieuwe coronapatiënten binnen. Dat zijn er nog minder dan de 93 van een dag eerder, terwijl ook dat al het laagste aantal in maanden was. Op de ic's kwamen 14 nieuwe patiënten met Covid-19 binnen.

Inhalen uitgestelde zorg duurt tot begin volgend jaar

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat het nog wel tot begin volgend jaar kan gaan duren voordat alle planbare behandelingen die door de coronacrisis niet doorgingen zijn ingehaald. De meest urgente zorg moet zo snel mogelijk weer helemaal op schema komen te liggen.

Door: ANP