Normal_coronavaccin__vaccineren__inenten__prik

Mensen geboren in 1976, 1977 en 1978 kunnen online een afspraak maken voor coronavaccinatie bij de GGD. Dit kan via de website www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Wie geboren is in 1976 krijgt het vaccin van Janssen en de geboortejaren 1977 en 1978 krijgen het vaccin van Pfizer of van Moderna. In totaal zijn er ruim 205.000 mensen geboren in 1976 en 410.000 mensen geboren in 1977 en 1978. Dit meldt het RIVM. 

Waarom krijgen mensen geboren in 1976 het vaccin van Janssen? 

De keuze wie welk vaccin krijgt, is gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad, de beschikbaarheid van vaccins en de omvang van een groep of geboortejaar. Het doel is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen in Nederland te beschermen tegen corona, aldus het RIVM. Het Janssen-vaccin wordt sinds april ingezet in Nederland.

Dubbele uitnodiging

Mensen die gevaccineerd zijn, worden zoveel als mogelijk uit de verzendlijsten gehaald. Dit kan soms langer duren omdat de vaccinatiegegevens (nog) niet door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  zijn ontvangen. Mensen kunnen daardoor meerdere uitnodigingen ontvangen. Wie al gevaccineerd is, bijvoorbeeld als zorgmedewerker, mag de dubbele uitnodiging weggooien.

De GGD heeft inmiddels 136 vaccinatielocaties geopend waar mensen terecht kunnen voor een vaccinatie.

Door: Nationale Zorggids