Normal_rss_entry-284528

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge krijgt vrijdagochtend zijn eerste inenting tegen corona. Welk vaccin hij krijgt, weet hij nog niet, zei hij na afloop van een overleg met een aantal ministers die betrokken zijn bij de bestrijding van het coronavirus.

De Jonge is uitgenodigd omdat mensen uit zijn geboortejaar (1977) voor een prik aan de beurt zijn. De bewindsman zei waarschijnlijk het vaccin van Pfizer te krijgen, maar moet net als iedereen "prikken wat de pot schaft", zo zei hij. Eerder op de dag werd demissionair minister-president Mark Rutte (geboren in 1967) ingeënt met het Janssen-vaccin.

De beschikbare vaccins zijn eerst verdeeld onder mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus. De rest van de vaccins wordt toegediend op volgorde van het geboortejaar. Maandag waren de jongste mensen die een afspraak konden maken geboren in 1980.

Vaccinatietempo

Het vaccinatietempo is snel opgelopen: de laatste week konden iedere dag één of twee nieuwe geboortejaren hun afspraak inplannen. Toch loopt het eerste grote vaccinatieprogramma noodgedwongen iets langer door dan voorzien.

Door leveringsproblemen met de vaccins van Janssen zal het nu twee weken langer duren voordat iedereen die wil zijn eerste prik heeft gehad. Dat moment staat nu op de kalender voor halverwege juli. De verwachting is dat vanaf september de coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden omdat dan iedereen haar of zijn eventuele tweede prik heeft gekregen.

Door: ANP