Maar zes nieuwe coronapatiënten op IC's, laagste aantal sinds september

Het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn bijvoorbeeld maar zes mensen vanwege corona op een intensive care opgenomen. Dat is het laagste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding begon met het delen van die gegevens in oktober.

Bij Stichting NICE, die ook zulke gegevens bijhoudt, waren er in september voor het laatst zo weinig nieuwe ic-opnames. Dat was aan het begin van de tweede coronagolf.

In totaal belandden afgelopen etmaal 83 nieuwe coronapatiënten in een ziekenhuis. Dat zijn er iets meer dan op maandag, maar het is gebruikelijk dat er op dinsdagen meer opnames worden gemeld dan op maandagen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het LCPS 658 ziekenhuisopnames, gemiddeld 94 per dag. In anderhalve week tijd is de gemiddelde instroom gehalveerd.

Laagste aantal

In totaal behandelen ziekenhuizen nu 1240 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 87 minder dan op dinsdag en het is het laagste aantal sinds 11 oktober. Een maand geleden, op de eerste dag van mei, lagen 2638 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Voor het eerst sinds 6 oktober behandelen verpleegafdelingen minder dan 800 coronapatiënten. Op die vleugels liggen nu 793 coronapatiënten, 57 minder dan op maandag.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met dertig naar 447. De ic's behandelen ook 510 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met kanker of hartklachten, of mensen die een ernstig ongeluk hebben gehad. In totaal liggen er dus 957 mensen op de ic's en dat is het laagste aantal sinds februari.

Onder normale omstandigheden behandelen intensivecareafdelingen zo'n 900 mensen, voor wie 1150 bedden beschikbaar zijn. Vanwege de coronagolf was de capaciteit uitgebreid naar meer dan 1400 bedden. Inmiddels is de capaciteit teruggebracht tot zo'n 1240 bedden. Daardoor hebben artsen en verpleegkundigen weer de tijd om andere patiënten te behandelen.

Door: ANP