Normal_coronavaccin__coronavaccinatie__vaccineren__inenten

84,5 procent van de Nederlanders die op vakantie willen naar het buitenland is bereid zich daarvoor te laten vaccineren. Dat is een hoger dan het landelijk gemiddelde van 77 procent. Hoewel de meeste vakantiegangers net als de Tweede Kamer vinden dat een PCR-test om naar het buiteland te kunnen reizen gratis zou moeten zijn, zijn vier op de tien mensen toch bereid daar zelf voor te betalen. Dat blijkt uit een poll onder 5564 respondenten van review- en boekingssite Zoover, zo meldt de site. 

De vaccinatiebereidheid onder vakantiegangers blijkt zelfs iets gestegen ten opzichte van januari dit jaar, toen Zoover een zelfde enquête hield. Toen was 83,7 procent bereid zich te laten vaccineren, terwijl dat nog niet verplicht was. Nu gaat de EU per 21 juni een vaccinatiepaspoort invoeren. Alleen reizigers die kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, negatief getest of hersteld zijn van corona, mogen de grens over. Net als in januari vinden zeven op de tien ondervraagde reizigers nog steeds dat iedereen die naar het buitenland reist verplicht gevaccineerd zou moeten worden.

Vaccinatiebereidheid schommelt

De vaccinatiebereidheid in Nederland schommelt de laatste maanden rond de 75 procent. Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel en AD bleek vorige week dat dit licht gestegen is naar 77 procent. Steeds minder mensen verzetten zich tegen een prik. Onder vakantiegangers is het aantal weigeraars teruggelopen van 14,7 procent in januari naar 13 procent nu, blijkt uit het onderzoek van Zoover. ,"Het lijkt erop dat vaccineren volledig geaccepteerd is om veilig op vakantie te kunnen gaan”, zegt directeur Judith Eyck van Zoover. "Als mensen zijn gevaccineerd, zijn de andere maatregelen op hun vakantiebestemming - zoals quarantaine - ook minder streng. Mensen worden ook liever gratis gevaccineerd dan dat ze een PCR-test van tussen de 50 en 150 euro moeten betalen. Dat is zeker voor gezinnen veel te duur.”

Gratis sneltest

Over die PCR-test is veel te doen. De Tweede Kamer eist in een motie aan het kabinet dat die sneltest gratis wordt. Het kabinet neigt daar ook toe en komt binnenkort met een officiële reactie. Acht op de tien ondervraagden in de Zoover-poll vinden ook dat die test gratis moet zijn. Ruim de helft is dan ook niet bereid daarvoor te betalen. Opvallend genoeg is 44,6  procent dat wel. "Dat toont aan hoe graag mensen op vakantie willen”, zegt Eyck. "Misschien zijn dit ook stellen in plaats van gezinnen, voor wie de kosten meevallen. De prijzen voor dit soort commerciële sneltesten zijn buitenproportioneel, zeker voor gezinnen. Ik vind zelf dat die meer zouden moeten aansluiten bij de toegangstesten voor evenementen die slechts 7,50 euro gaan kosten.”

Uit de poll blijkt verder dat het aantal mensen dat op vakantie wil naar het buitenland sinds januari is gestegen van 60 procent naar 68 procent. Ook zijn er meer mensen die voor het vliegtuig kiezen. Zoover, met meer dan 30 miljoen jaarlijkse bezoeken, ruim 3,8 miljoen reviews en meer dan 15.000 vakanties een van de grootste vakantiesites van Nederland, merkt dat ook aan de huidige storm aan vakantieboekingen. Eyck: "Nu de overheid zegt dat het mag en veilig kan zie je dat meer mensen op vakantie naar het buitenland willen. Maar wel veilig.”

Door: Nationale Zorggids