Normal_coronavirus__covid__afstand

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: steeds meer ziekenhuizen sluiten corona-afdelingen

Steeds meer ziekenhuizen kunnen verpleegafdelingen voor coronapatiënten sluiten. In twintig ziekenhuizen zijn corona-afdelingen gesloten. Het gaat in alle gevallen om verpleegafdelingen waar zuurstof wordt toegediend. In totaal zijn 25 covidafdelingen dicht.

Dinsdag: AstraZeneca-weigeraars vanaf zaterdag gevraagd voor ander vaccin

Zestigplussers die niet zijn ingegaan op hun uitnodiging voor een prik met AstraZeneca maar wel ingeënt zouden willen worden met een ander middel, krijgen vanaf 5 juni de kans om een nieuwe afspraak te maken. Welk vaccin ze daarvoor in de plaats krijgen, lees je hier.

Woensdag: jongere groepen worden uitgenodigd voor Pfizer- of Modernavaccin

Het kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over om jongere groepen alleen nog tegen corona te vaccineren met Pfizer of Moderna. Dat kan omdat er nu meer vaccins van dit type beschikbaar zijn en de virussituatie het toelaat.

Donderdag: alle GGD’en gaan coronavaccinaties in gele boekjes stempelen 

Alle GGD'en gaan vanaf maandag de coronaprikken met een stempel in de gele inentingsboekjes zetten van de gevaccineerden die daar bij de priklocatie om vragen. Veel GGD'en deden dat al, maar nog niet allemaal.

Vrijdag: kamer wil snel coronaprik voor kinderen vanaf 12 jaar met aandoening 

De Tweede Kamer wil dat kinderen van 12 tot en met 17 jaar die een aandoening hebben of een medisch risico lopen zo snel mogelijk een uitnodiging krijgen voor een coronavaccinatie. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft ook die intentie, maar gaf aan dat hij toch een advies hierover van de Gezondheidsraad wil afwachten. Dat zou komende woensdag komen.

Door: Nationale Zorggids