Normal_rss_entry-286108

Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Het komt vanaf 21 juni beschikbaar als keuzemogelijkheid, liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD. Ze hebben dan maar één prik nodig. Het aanbod geldt voor alle volwassenen.

Het is de eerste keer dat mensen voor een bepaald vaccin kunnen kiezen. Tot nu toe gold 'prikken wat de pot schaft'.

"Het priktempo wordt nu zo hoog, ruim 250 prikken per minuut, dat we inmiddels in de luxefase zitten dat we de keuzemogelijkheid kunnen bieden. Vanaf de week van 21 juni zal er vaccin beschikbaar zijn om in te zetten als keuzemogelijkheid", zegt De Jonge. De GGD heeft dan een apart telefoonnummer dat mensen kunnen bellen als ze de Janssen-prik willen.

Geboortejaar

Het vaccin van Janssen wordt niet meer gebruikt bij het vaccineren van mensen die op grond van hun geboortejaar worden uitgenodigd. Die mensen krijgen Pfizer/BioNTech of Moderna. Maar als ze een afspraak hebben staan, mogen ze dit veranderen in een prik met Janssen. De Jonge: "Voorlopig is het als je geboortejaar aan de beurt echt verstandig om gewoon die afspraak te maken voor twee prikken. Zou je uiteindelijk Janssen willen overwegen, dan is in die week de mogelijkheid te bellen met de GGD en je twee afspraken om te zetten in één afspraak voor Janssen."

Het Janssen-vaccin wordt momenteel toegediend aan dak- en thuislozen, omdat die dan maar één afspraak hoeven te maken. Ook mensen die in de gevangenis zitten, militairen die op missie zijn en zeevarenden krijgen het vaccin. Mensen die in 1967, 1968 en 1976 zijn geboren, zijn uitgenodigd voor een Janssen-prik. Zij mogen die afspraak door laten gaan, maar zij kunnen ook een nieuwe afspraak maken voor een ander vaccin.

Nederland heeft ruim 11 miljoen vaccindoses besteld bij Janssen, dat in Leiden is gevestigd. Janssen heeft tot en met afgelopen zondag bijna 700.000 doses geleverd en er zijn ongeveer een half miljoen mensen die het vaccin hebben gekregen.

Door: ANP