Normal_pexels-karolina-grabowska-4210557

Sinds een paar weken kunnen mensen die gevaccineerd zijn tegen corona bij de GGD een stempel laten zetten in hun gele boekje. Maar wat is dit gele boekje nu eigenlijk? En is het een officieel vaccinatiebewijs tegen corona? En hoe kom je er eigenlijk aan? Wij leggen het uit.

Het gele boekje, ofwel het vaccinatieboekje, is het internationale bewijs van inenting waar vaccinaties tegen bijvoorbeeld gele koorts, dtp, hepatitis A en B in geregistreerd staan. Mensen die bijvoorbeeld een reis hebben gemaakt naar bepaalde Aziatische landen, zijn veelal in het bezit van zo’n boekje dat als inentingsbewijs geldt en nodig kan zijn tijdens de douanecontrole. Zonder vaccinatieboekje kan de douane besluiten om iemand niet toe te laten.

Is het gele boekje ook een geldig vaccinatiebewijs na een coronaprik?

Er is nog geen officieel vaccinatiebewijs voor corona, maar sommige landen (Duitsland en Spanje) accepteren het gele boekje momenteel wel als officieel bewijs. Waarom dan toch het vaccinatieboekje gebruiken? Omdat het handig kan zijn voor de eigen administratie om de vaccinatiegegevens bij elkaar te bewaren.

Ook valt het niet uit te sluiten dat er straks meerdere landen zijn die het wel (tijdelijk) accepteren als bewijs. De overheid verwacht dat dit vooral landen buiten Europa zullen zijn. Daar zijn alleen geen internationale afspraken over gemaakt. Het verschilt per land of een registratiekaart of geel boekje als vaccinatiebewijs wordt geaccepteerd. Alleen de registratie van de gele koortsvaccinatie in het gele boekje is internationaal erkend.

EU Digitaal Corona Certificaat

Op dit moment werkt de Europese Commissie aan het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) als corona-vaccinatiebewijs. Naast het digitale certificaat werkt de commissie ook aan een papieren certificaat, eventueel in combinatie met het gele boekje als vaccinatiebewijs. Zo kunnen reizigers ook naar landen buiten Europa waar het DCC niet als bewijs wordt geaccepteerd.

Een geel boekje kun je hier bestellen.

Door: Nationale Zorggids