Normal_rss_entry-286953

Sywert van Lienden zegt dat hij niet afwijkt van zijn plannen met het geld dat hij verdiende met de mondkapjesdeal. Hij wil de 9 miljoen euro beleggen en het rendement gebruiken voor onder meer kankeronderzoek bij jonge mensen. In een brief in de Volkskrant schrijven betrokkenen bij zijn non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) vrijdag dat ze willen dat Van Lienden en zijn compagnons de miljoenen terugstorten naar de overheid.

Op de vraag of hij gehoor gaat geven aan die oproep wil de opiniemaker niet ingaan. Wel zegt hij op dit moment niet van plan te zijn iets anders met het rendement op het geld te gaan doen dan investeren in kankeronderzoek. Hij heeft "niets toe te voegen" aan wat hij eerder over die plannen deelde. Naast de SHA wil ook de Tweede Kamer dat Van Lienden en zijn partners het geld terugbetalen.

Onder meer KWF Kankerbestrijding meldde eerder geen geld van Van Lienden aan te willen nemen. Volgens de voormalig CDA'er "leert de praktijk" dat zulke uitspraken in de media altijd groter worden gemaakt dan ze werkelijk zijn. Hij heeft naar eigen zeggen nog geen contact gehad met KWF of andere stichtingen. "Ik kan er dus ook niet zoveel mee. Het is een langetermijnplan, dus we zullen zien." Hij zegt ook eerder al geïnvesteerd te hebben in kankeronderzoek en "verwacht dan ook geen problemen" met komende investeringen.

Misleid, gemanipuleerd en voorgelogen

In de Volkskrant schrijven vrijwilligers, medewerkers en andere betrokkenen die zich vanaf maart 2020 hebben ingezet voor de SHA zich misleid, gemanipuleerd en voorgelogen te voelen over de hele gang van zaken rondom de mondkapjesdeal.

In de brief vertellen ze over de inzet van van vrijwilligers, medewerkers, partners en over gedoneerde middelen voor het halen van 40 miljoen mondkapjes naar Nederland. Daarbij handelden zij uit naam van de Stichting Hulptroepen Alliantie, inclusief mails en het logo van de stichting. Intern werd gecommuniceerd dat dit belangeloos en zonder winstoogmerk gebeurde.

Gesprek

De medewerkers en vrijwilligers lazen vervolgens in de Volkskrant dat Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel twee deals met de overheid ter waarde van 100,8 miljoen euro via een commercieel bedrijf Relief Goods Alliance hadden afgesloten, waarbij wel winst was gemaakt. "In de afgelopen weken is duidelijk geworden dat de oprichters misbruik hebben gemaakt van de legitimiteit van de Stichting om zichzelf te verrijken. Zij gebruikten de welwillendheid die de Stichting ten deel viel om meer dan 28 miljoen euro winst bij te schrijven op hun rekening", staat in de brief.

Van Lienden nodigt de briefschrijvers uit voor een gesprek. "Dit lijkt me iets om met elkaar te bespreken en niet in de media. Iedereen is welkom voor een gesprek." Volgens van Lienden zijn de briefschrijvers ook al eerder uitgenodigd geweest.

De 40 miljoen mondkapjes die de opiniemaker en zijn zakenpartners leverden, zijn overigens nooit gebruikt.

Door: ANP