Normal_vaccineren_coronavaccin_inenten

Nederland koopt nog ruim 6 miljoen doses Moderna-vaccin voor 2022. Samen met de al aangekochte Pfizer-vaccins, heeft Nederland daarmee genoeg voor de vaccinatiecampagne in 2022 en een deel van 2023. Vaccinatie blijft vrijwillig, benadrukt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Dit meldt Rijksoverheid. 

Moderna en Pfizer hebben een hoge werkzaamheid en beschermen goed tegen de nu bekende virusvarianten. Ze zijn waarschijnlijk relatief snel aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Daarom zijn deze vaccins aangewezen om klaar te liggen voor de nog te ontwerpen vaccinatiestrategie voor 2022 en 2023. Of het kabinet de hele of een deel van de bevolking de komende jaren aanbiedt zich te laten vaccineren, wordt nog bepaald na advies van de Gezondheidsraad in het begin van het najaar.

Geheel of gedeeltelijk vaccineren

Het kabinet kiest er toch voor om nu al voor de jaren 2022 en 2023 vaccins te kopen om de gehele Nederlandse bevolking boven de 12 jaar volledig te kunnen vaccineren, mocht dat noodzakelijk blijken. Over het aanbieden van vaccins aan jongeren vanaf 12 jaar is nog niet besloten.

“We kiezen voor zekerheid. We bereiden ons voor om alle mogelijke scenario’s van de vaccinatiecampagne te kunnen uitvoeren: met betrouwbare vaccins, van betrouwbare leveranciers met hun productie zoveel mogelijk in de EU en vaccins op basis van verschillende technologieën. Met deze nieuwe aankoop nemen we een belangrijke stap: de vaccinatiebehoefte voor 2022 is hiermee ingekocht, die voor 2023 gedeeltelijk.”

Door: Nationale Zorggids