Normal_rss_entry-288630

GGD'en zouden moeten stoppen met het gebruiken van sneltesten, zogenoemde antigeentesten, op coronatestlocaties. Dat heeft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland alle regionale GGD'en geadviseerd. De PCR-test heeft de voorkeur.

PCR-testen zijn beter geschikt voor "deze fase van de bestrijding van de pandemie", waarin een toenemend aantal mensen gevaccineerd is of een coronabesmetting heeft doorgemaakt, aldus de organisatie. Deze mensen dragen minder virusdeeltjes met zich mee en "de testeigenschappen van een PCR-test zijn beter geschikt om het virus te traceren en nauwlettend te blijven volgen".

Minder gevoelig

Antigeentesten zijn minder gevoelig. Ze waren volgens GGD GHOR Nederland "zeer waardevol", zeker toen het aantal besmettingen veel hoger lag dan nu en sneltesten handig waren voor mensen die vlug een uitslag nodig hadden.

Regionale GGD'en hebben het advies overgenomen, aldus de koepelorganisatie. Zij hebben "de ruimte om deze overgang naar een ander ingericht testlandschap qua tijdpad binnen hun eigen mogelijkheden in te vullen".

Door: ANP