Normal_coronavirus-4952102_1920

Ruim 95 procent van de 1.741 deelnemers aan het Long Covid-onderzoek van het RIVM, die aangeven langdurige klachten te hebben na een coronabesmetting, hadden milde klachten tijdens de acute fase van de infectie. Slechts 5 procent van de deelnemers die had aangegeven langdurige klachten te hebben, is opgenomen geweest in het ziekenhuis vanwege Covid-19. Dit meldt het RIVM. 

Vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid springen eruit als meest genoemde klachten bij de deelnemers. De gemiddelde duur van deze klachten bij de deelnemers op het moment van aanmelden was 7 maanden. Het is nog onbekend of de Delta-variant andere langetermijnklachten geeft, en of kinderen dezelfde langdurige klachten houden als volwassenen. Daarom vraagt het RIVM mensen die recent (minder dan 7 dagen geleden) een coronatest hebben gedaan mee te doen aan het onderzoek via longcovid.rivm.nl.

Impact coronabesmetting groot

Bijna 90 procent van de ondervraagden met langdurige klachten in het LongCovid-onderzoek geeft aan dat de impact van de langdurige klachten groot tot zeer groot is. Zo’n 34 procent van de deelnemers geeft op het moment van invullen van de vragenlijst aan momenteel niet meer te kunnen werken door de langdurige klachten na een coronabesmetting. Voor 46 procent van deze deelnemers geldt dat zij minder kunnen werken dan gewoonlijk door de langdurige klachten.

Door: Nationale Zorggids