Normal_kaja-reichardt-wb1m8zefmeq-unsplash

Na een prik met de coronavaccins van Pfizer of Moderna kan in zeer zeldzame gevallen een ontsteking van de hartspier en hartzakje ontstaan. Dat stelt het bewakingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA vast. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is onderdeel van dit comité. Deze zeer zeldzame bijwerkingen komen in de bijsluiter van deze vaccins, samen met een waarschuwing voor zorgverleners en gevaccineerden. Dit meldt het CBG. 

Tot 1 juni 2021 waren er in Europa 145 gevallen van een ontsteking van de hartspier na een prik met het vaccin van Pfizer en negentien gevallen na een prik met het vaccin van Moderna. De ontsteking van het hartzakje is in Europa gezien bij 138 mensen na een Pfizer-vaccinatie en bij negentien mensen na een prik met het Moderna-vaccin. De meeste gevallen ontstonden binnen 14 dagen na vaccinatie, vaker na de tweede prik en vaker bij jongvolwassen mannen. Het verband met de vaccinatie kon niet altijd worden vastgesteld.

Zeer zeldzame bijwerkingen

De bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Op 31 mei waren in heel Europa 177 miljoen prikken gezet met het Pfizer-vaccin en 20 miljoen met het vaccin van Moderna. Bij de coronavaccins van AstraZeneca en Janssen is de bijwerking niet gezien. Het comité van het EMA heeft bij deze bedrijven om extra gegevens gevraagd.
In Europa overleden vijf mensen aan deze hartontstekingen. In alle gevallen ging het om mensen op hogere leeftijd of met onderliggende ziektes.

Let op de symptomen

EMA en CBG roepen artsen en mensen die geprikt zijn op, om te letten op de symptomen. Het verloop van de hartontstekingen is vergelijkbaar bij mensen met of zonder vaccinatie. Klachten zijn bijvoorbeeld kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen die soms onregelmatig zijn. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen. Wie deze klachten heeft, moet contact opnemen met een arts.

De voordelen van beide vaccins wegen volgens het EMA nog steeds op tegen de bijwerkingen. De veiligheid en effectiviteit worden blijvend in de gaten gehouden, zeker nu meer jongeren geprikt worden en er meer mensen een tweede prik krijgen.

Door: Nationale Zorggids