Normal_rss_entry-290555

Zeker 900 bezoekers van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat laat de GGD regio Utrecht desgevraagd weten aan het ANP. Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers.

Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens cijfers van de GGD minimaal 448 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller nu op 516 gevallen. Volgens de GGD kunnen de aantallen de komende dagen nog verder stijgen.

Hoe de uitbraak rond Verknipt in Utrecht kan worden verklaard, is nog onduidelijk. De organisatie van Verknipt was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Clusters

Bezoekers van het festival moesten via de CoronaCheck-app aantonen dat ze negatief waren getest, gevaccineerd of hersteld van een eerdere coronabesmetting. Verknipt was het eerste festival van het seizoen in Utrecht en vond plaats in de open lucht.

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma was zaterdagmiddag ook aanwezig op het festival, bevestigt haar woordvoerster. "Vooraf zijn er goede, expliciete afspraken gemaakt met de organisator. De burgemeester is langs geweest en heeft gezien hoe serieus ze de toegang bij de ingang georganiseerd hadden", zegt zij. "Toch lijken de afspraken niet voldoende geweest, maar dat is nu achteraf praten. Dat geldt ook niet alleen voor dit festival Verknipt, maar voor het hele land."

Nederland telt momenteel ongeveer 137 clusters, dat zijn groepsuitbraken met tien of meer besmette mensen. Dat meldde Aura Timen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die dinsdag de leden van de Tweede Kamer informeerde over de coronasituatie. Daaronder zijn ook een paar clusters met meer dan honderd gevallen. Sommige van deze groepsbesmettingen, waaronder dit cluster in Utrecht, zijn gerelateerd aan festivals en evenementen. Zo noemde Timen als voorbeeld een ander festival met 5.000 bezoekers, waar 179 mensen besmet zijn geraakt. Dit festival deed mee aan Testen voor Toegang. Timen zei niet om welk festival het gaat.

Door: ANP