Normal_rss_entry-291509

De rechtbank in Lelystad doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen twee mannen die verdacht worden van het in brand steken van een GGD-teststraat in Urk. Tegen de 21-jarige Fokke V. uit Urk is een celstraf geëist van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De 16-jarige medeverdachte uit het Friese Lemmer hoorde 229 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur eisen.

De teststraat bij het haventerrein in Urk werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de toen nog geldende avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein.

"Er is die avond met straatstenen gegooid, een cameraman werd aangevallen met pepperspray. Er werd vuurwerk naar de politie gegooid en ambulancemedewerkers zijn belaagd", somde de officier van justitie op tijdens de behandeling van de zaak eerder deze maand.

Opstandig

De twee verdachten werden op 16 februari aangehouden. V. betuigde spijt. "Het spijt me wat er is gebeurd, ik kan er niets aan veranderen", zei hij tegen de rechter. "Van het een kwam het ander. We waren best wel opstandig vanwege de avondklok. Het is uit de hand gelopen", vertelde V. de rechters. "Ik ben helemaal niet heilig hoor, ik doe wel eens verkeerde dingen maar dit is wel schandelijk."

De behandeling van de zaak van de medeverdachte was achter gesloten deuren omdat hij minderjarig is.

Door: ANP