Normal_rss_entry-291746

Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd en het vaccinatietempo afneemt, gaan enkele grote vaccinatielocaties binnenkort weer dicht. In de Expo in Houten worden op 4 augustus de laatste prikken gezet. Eind augustus sluiten ook de locaties in de Jaarbeurs in Utrecht en de Rijtuigenloods in Amersfoort, meldt de GGD.

In Houten heeft de GGD Utrecht al meer dan 1,1 miljoen prikken gezet. "Bijna iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie is inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd, heeft een afspraak ingepland of heeft een uitnodiging ontvangen. We plannen elke week nog duizenden afspraken in, maar die aantallen lopen al terug", legt de gezondheidsdienst uit.

Kleinschaliger vaccineren

De grote capaciteit die de GGD'en hebben opgebouwd om zo snel mogelijk grote groepen mensen te vaccineren "is straks niet meer nodig", aldus de GGD. "We verleggen onze focus naar kleinschaliger vaccineren, in alle gemeenten in onze regio en in specifieke wijken waar de vaccinatiegraad nog achterblijft." Dat kan dan met of zonder afspraak. Ook in andere regio's is het al mogelijk om zonder afspraak een coronaprik te halen.

Uit wekelijkse cijfers van het RIVM werd dinsdag al duidelijk dat de piek in vaccinaties achter ons ligt. Van maandag 12 tot en met zondag 18 juli kregen 1,14 miljoen mensen een prik. Dat was het laagste aantal sinds eind mei.

Tot en met zondag hebben bijna 12 miljoen mensen een eerste prik gehad. Dat is meer dan 80 procent van alle Nederlanders die in aanmerking kwamen. Daarmee behoort Nederland tot de Europese top. Iets meer dan 7 miljoen mensen hebben ook de tweede dosis gehad en daarmee behoort Nederland tot de middenmoot.

Door: ANP