Normal_coronatest__zelftest__corona

Voor mensen die vanwege een kwetsbare gezondheid niet gevaccineerd kunnen worden, zijn sinds 28 juli gratis zelftests beschikbaar. Organisaties voor mensen met een beperking of chronische ziekte hebben hier met succes op aangedrongen bij het ministerie van Volksgezondheid. Dit meldt Ieder(in). 

De zelftests zijn bedoeld als aanvullende beschermingsmaatregel. Hiermee krijgen mensen in thuisisolatie de mogelijkheid en wat extra zekerheid om contacten aan te gaan. Bijvoorbeeld om familie, vrienden en zorgverleners te ontvangen nadat er preventief een test is gedaan. De zelftest is dus bedoeld als extra veiligheidscheck.

Via de apotheek

De zelftests zijn zonder recept verkrijgbaar via de eigen apotheek. De testen worden op naam van de persoon met een kwetsbare gezondheid verstrekt. Per persoon is één pakket van 25 stuks zelftesten per maand beschikbaar.

Kinderen tussen de 0 en 12 jaar met een kwetsbare gezondheid die vanwege hun leeftijd niet gevaccineerd worden, kunnen zo'n pakket ophalen. Ook zijn de tests voor mensen die ouder zijn dan 12 jaar, maar op advies van hun behandelend arts niet gevaccineerd kunnen worden, bijvoorbeeld vanwege een specifieke, zeldzame ziekte of combinatie van ziekten of na een recente behandeling. 

Het ministerie van Volksgezondheid stelt voor bovengenoemde groepen nu maandelijks een gratis pakket met zelftesten beschikbaar.

Voorwaarden

Bij de uitgifte van de zelftests checkt de apotheker of wordt voldaan aan de volgende voorwaarden: er is sprake van thuisisolatie vanwege een verhoogd medisch risico én op advies van een arts of behandelaar of vanwege (jonge) leeftijd, kan iemand niet worden gevaccineerd.

Lees meer over de verstrekking van zelftests op de website van KNMP

Door: Nationale Zorggids