Normal_rss_entry-293816

Grote delen van Nederland kleuren vanaf donderdag waarschijnlijk niet meer donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg kunnen waarschijnlijk een stapje terug doen naar rood. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe hadden die kleur al. Alleen Noord-Holland blijft waarschijnlijk op donkerrood.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. Doordat het aantal coronagevallen in Nederland daalt en de piek van de huidige coronagolf niet meer meetelt, kunnen de kleuren iets 'omlaag'.

Inreisregels 

Landen gebruiken de coronakaart om hun inreisregels op te baseren. Dat Nederland rood blijft, kan betekenen dat de beperkingen die landen als Duitsland, Frankrijk en Noorwegen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven. Ook kunnen ze hun eigen inwoners afraden om in Nederland vakantie te komen vieren.

Of en wanneer Nederland nog verder kan zakken, richting oranje en groen, hangt ook af van het percentage positieve tests. Dat is nu nog te hoog voor een stapje omlaag.

Door: ANP