Normal_coronavirus__covid__afstand

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: gevaccineerden Janssen-vaccin pas na 4 weken volledig beschermd

Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd.  Tot dusver duurde het twee weken voordat iemand die was geprikt met Janssen een groen vinkje kreeg in de CoronaCheck-app. De nieuwe regel gaat in per 14 augustus.

Dinsdag: meer dan 1.000 meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccin

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot dusver meer dan duizend meldingen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie ontvangen. Het gaat om klachten zoals het uitblijven van de menstruatie, heviger menstruatie, doorbraakbloedingen en bloedingen na de overgang. Het is nog niet duidelijk of het gaat om bijwerkingen van de coronavaccins. Lees hier meer over deze nieuwe, mogelijke bijwerking

Woensdag: relatief veel mensen besmet geraakt op vakantie

Nu het hele land zomervakantie viert en de eerste vakantiegangers weer terug in Nederland zijn, stijgt het aantal mensen dat tijdens de reis het coronavirus heeft opgelopen. Van de mensen die vorige week positief testten op het virus, zijn er zeker 776 besmet geraakt tijdens de vakantie. In welke landen mensen het vaakst besmet raken, lees je hier

Donderdag: heftigere bijwerkingen na tweede coronavaccinatie: hoe zit dat?

De meeste Nederlanders die dat willen, hebben inmiddels hun eerste coronavaccinatie gehad. Een grote groep moet de tweede prik nog laten zetten. Heb je na je eerste inenting alleen last gehad van een pijnlijke arm? Dan hoeft dat bij de tweede prik niet ook zo te zijn. Na een tweede vaccinatie met Pfizer of Moderna, hebben gevaccineerden meer last van bijwerkingen. Daar is gelukkig een hele logische verklaring voor. Wij legden je donderdag uit hoe het zit. 

Vrijdag: Delta-variant nóg gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen moeten oppassen voor de Delta-variant van het coronavirus, waarschuwt Kitty Bloemenkamp, hoogleraar verloskunde bij het UMC Utrecht. Zij ziet steeds meer zwangeren met corona in het ziekenhuis belanden. Zij zijn niet gevaccineerd en hebben ook geen onderliggende ziektes. In Nederland zijn er nog geen landelijke cijfers hierover beschikbaar, maar in Groot-Brittannië wel.

Door: Nationale Zorggids