Normal_geld1

De Spoedpost Enschede heeft fouten gemaakt door geen arts te sturen naar een patiënt met corona. Hij kwam (zes weken later) te overlijden. Nabestaanden krijgen 10.000 euro van verzekeringsmaatschappij VvAA, waar de huisartsenpost onder valt. De verzekeraar erkent dat er inschattingsfouten zijn gemaakt. Dit meldt Skipr. 

In oktober 2020 kreeg de patiënt ernstige coronaklachten. Zeker zeven keer belde zijn zus naar de Spoedpost Enschede om een arts langs te sturen. Deze stuurde geen arts en uiteindelijk moest de man per ambulance naar het Medisch Spectrum Twente nadat hij buiten bewustzijn raakte. Daar overleed hij zes weken later aan de gevolgen van het virus.

Rechtszaak

De huisartsenpost had na het derde of vierde telefoontje van de zus een arts moeten sturen, zegt VvAA. Toch kan niet met zekerheid worden vastgesteld of het overlijden van de man in verband kan worden gesteld met het uitblijven van hulp door de spoedpost. “Als we er een rechtszaak van hadden gemaakt, had een deskundige kunnen oordelen dat de patiënt het toch niet had overleefd. Ook niet als eerder hulp was geboden. Dan wordt mogelijk niets uitgekeerd”, zegt letselschade-expert Yme Dost, die nabestaanden bijstond bij het indienden van een schadeclaim.

Door: Nationale Zorggids