Normal_onderzoek_medisch_onderzoek_wetenschappelijk

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begint een grote internationale proef met drie medicijnen om te zien of die de toestand verbeteren van opgenomen coronapatiënten. Artesunaat, imatinib en infliximab zullen worden getest op patiënten in meer dan zeshonderd ziekenhuizen in 52 landen.

Het vinden van effectievere en toegankelijkere therapieën voor Covid-19-patiënten blijft een cruciale behoefte, aldus WHO-baas Tedros. Artesunaat is een behandeling voor ernstige malaria. Imatinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor bepaalde vormen van kanker en infliximab een behandeling voor aandoeningen van het immuunsysteem zoals de ziekte van Crohn en reuma.

Beschikbaar gesteld voor onderzoek

De medicijnen zijn door hun fabrikanten beschikbaar gesteld voor het onderzoek en worden naar de betrokken ziekenhuizen verscheept. "We hebben al veel hulpmiddelen om Covid-19 te voorkomen, te testen en te behandelen. Maar we hebben meer nodig", zei Tedros op een persconferentie. De WHO onderzocht eerder al andere bestaande geneesmiddelen voor een coronabehandeling, maar die bleken echter geen of weinig effect te hebben.

Door: ANP