Normal_rss_entry-295646

Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië erkennen het digitaal coronacertificaat van de 27 EU-landen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Dat betekent dat Nederlanders en andere EU-burgers vanaf vrijdag met het certificaat zonder zorgen naar deze drie landen buiten de Europese Unie kunnen reizen. Omgekeerd erkent de EU het Covid-19-document dat Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië uitgeven voor hun burgers.

Met de certificaten, digitaal of op papier, kunnen de eigenaren via een QR-code aantonen dat ze ofwel volledig tegen Covid-19 zijn gevaccineerd, ofwel recent negatief zijn getest ofwel dat ze hersteld zijn van een coronabesmetting. Eerder erkenden Zwitserland en de ministaatjes Vaticaanstad en San Marino de EU-certificaten al, en omgekeerd.

De commissie werkt aan uitbreiding van het certificatensysteem dat sinds 1 juli van kracht is, naar meer niet-EU-landen. De verschillende systemen, waarin coronadata zoals over volledige vaccinatie worden opgeslagen, worden aan elkaar gekoppeld zodat de echtheid en geldigheid van een certificaat kan worden gecontroleerd.

Reisadviezen veranderen niet

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de erkenning van de coronapas door Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië niet betekent dat de reisadviezen voor die landen veranderen. Voor Turkije worden niet-noodzakelijke reizen afgeraden en in Oekraïne geldt een rood reisadvies (niet reizen) voor de oostelijke regio Donbas en de Krim.

Door: ANP