Vaccins ook bij Delta-variant zeer effectief tegen ziekenhuis- en ic-opname

Coronavaccins werken goed om te voorkomen dat mensen door corona in het ziekenhuis of op de intensive care (care) worden opgenomen blijkt uit een nieuwe analyse van het RIVM. De vaccins beschermen bij volledig gevaccineerden voor 95 procent tegen ziekenhuisopnames, en voor 97 procent tegen ic-opname. De kans om als volledig gevaccineerd persoon met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen is 20 keer lager dan voor een niet-gevaccineerde. Voor de ic is die kans als volledig gevaccineerde zelfs 33 keer zo klein. Dit meldt het RIVM. 

Tussen 4 april en 20 augustus werden 15.222 mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Van deze mensen was 88 procent niet-gevaccineerd, 7,4 procent deels gevaccineerd en 4,6 procent volledig gevaccineerd. In de afgelopen weken worden evenveel 70-plussers in het ziekenhuis opgenomen die niet gevaccineerd zijn als uit de veel grotere groep gevaccineerde 70-plussers.

Geen afname effectiviteit over de tijd

De vaccinatiecampagne startte ruim 8 maanden geleden. In die 8 maanden zijn er meer dan 10 miljoen mensen volledig gevaccineerd. In deze analyse ziet het RIVM geen aanwijzingen dat de effectiviteit van de vaccins in de eerste maanden na vaccinatie daalt. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er vier maanden geleden nog maar 1 miljoen mensen volledig gevaccineerd waren. Het RIVM blijft daarom de vaccineffectiviteit tegen ziekenhuis- en ic-opname over de tijd monitoren.

Effectiviteit verschillende vaccins

Ook is in de studie een onderscheid gemaakt tussen het type vaccin en de effectiviteit. De meeste mensen in Nederland zijn gevaccineerd met het vaccin van Pfizer. Uit de analyse blijkt dat dit vaccin bij volledig gevaccineerde mensen onder de 70 jaar voor meer dan 98 procent beschermt tegen ziekenhuis- en ic-opname. Dat betekent dat de kans op ziekenhuis- en ic-opname voor deze mensen 50 keer kleiner is dan voor niet-gevaccineerde mensen.

Bij het vaccin van Moderna lijkt de effectiviteit tegen ziekenhuisopname wat lager. Bijna een miljoen mensen kregen het Moderna-vaccin, waarvan veel mensen een hoog medisch risico hebben. Van mensen met een hoog medisch risico is bekend dat de vaccins minder goed kunnen werken. Dit kan de lagere effectiviteit van Moderna in deze analyse verklaren.

Ook de vaccins van AstraZeneca en Janssen zijn minder vaak toegediend in de vaccinatiecampagne. Daardoor was de effectiviteit van de vaccins iets minder precies te bepalen in deze analyses.

Door: Nationale Zorggids