Zorgminister Van Ark legt functie neer om aanhoudende nekklachten

Demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg neemt ontslag om gezondheidsredenen. Minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid nemen haar taken over, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Van Ark nam deze zomer zes weken rust, omdat ze nekklachten had. Ze geeft ook haar zetel in de Tweede Kamer op.

"De afgelopen weken heb ik stappen gezet om te herstellen van aanhoudende nekklachten. Helaas is er nog geen sprake van herstel op het niveau dat ik weer aan de slag kan. Dit werk, zowel in het kabinet als de Kamer, vraagt 100 procent en vaak meer en dat lukt nu niet. Ik weet ook niet wanneer dat wel zo is. Daarom heb ik besloten terug te treden", laat ze in een verklaring weten.

Van Ark was de nummer twee op de kandidatenlijst van de VVD, de grootste partij in de volksvertegenwoordiging. Ze was eerder staatssecretaris van Sociale Zaken. Ze werd vorig jaar minister voor Medische Zorg nadat Bruno Bruins die functie had opgegeven. Hij was oververmoeid. Tussendoor bekleedde Martin van Rijn enkele maanden de functie.

Meer ministers

Van Ark is de derde bewindspersoon uit het kabinet-Rutte III die om gezondheidsredenen opstapt. Bruins was de eerste die om deze reden het kabinet verliet. Daarna volgde in mei dit jaar minister Bas van 't Wout van Economische Zaken en Klimaat. Hij kampte met een burn-out.

Minister-president Mark Rutte zei na het uitvallen van zijn partijgenoot Van 't Wout dat hij erover wil nadenken of er niet meer ministers nodig zijn om het kabinetswerk nog aan te kunnen. "Zodat je die vier jaar kunt overleven en er ook gezond weer uitkomt."

Van Nieuwenhuizen

"Moedig besluit van @TamaravanArk om terug te treden om zo verder aan haar herstel te werken. Zij heeft de afgelopen jaren verschillende banen buitengewoon kundig op zich genomen. Ik ben zeer dankbaar voor onze samenwerking en wens Tamara voor nu een heel spoedig herstel toe", twitterde Rutte over het besluit van Van Ark.

In totaal hebben al negen bewindslieden het huidige kabinet verlaten. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat - VVD) stapte dinsdag op. Zij wordt voorzitter van lobbygroep Energie Nederland. In de Tweede Kamer was kritiek te horen op deze overstap. Zij werd vervangen door Barbara Visser die tot dusver staatssecretaris van Defensie was.

Door: ANP