Ruim 2100 nieuwe coronagevallen, gemiddelde blijft gelijk

Het aantal coronagevallen in Nederland gaat niet omhoog en niet omlaag. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2151 positieve tests geregistreerd, vrijwel evenveel als precies een week geleden. Daardoor blijkt ook het gemiddelde zo goed als gelijk.

In de afgelopen zeven dagen zijn 17.713 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op ongeveer 2530 per dag. In de zeven dagen ervoor kreeg het RIVM 17.635 meldingen, gemiddeld 2519 per dag. Dat is een stijging van 0,4 procent.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 126 inwoners te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Voor Amsterdam is dat het laagste aantal sinds 2 augustus. In Rotterdam waren er 99 positieve tests en voor die stad is dat het laagste aantal sinds 10 augustus. Daarna volgen Den Haag (80), Utrecht (56) en Zaanstad (48). In 69 gemeenten testte geen enkele inwoner positief.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van de gemeenten Zaanstad, Venlo en Landerd. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, duurt het even voor dit is gemeld en verwerkt. Een overlijden in het weekeinde wordt doorgaans in de loop van maandag gemeld en staat dan in de cijfers van dinsdag.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht van het overlijden van 42 coronapatiënten. Nederland zit sinds begin augustus op dat niveau. Het is iets hoger dan het aantal sterfgevallen in juni en juli, maar het valt in het niet bij de situatie rond de jaarwisseling, vlak voor het begin van de vaccinatiecampagne. Toen kreeg het RIVM soms meer dan 150 meldingen van sterfgevallen per dag.

Door: ANP