Normal_coronavirus__covid__afstand

Vanaf 25 september gaat Nederland verder zonder de verplichte 1,5 meter-maatregel. De horeca kan daardoor weer op maximale capaciteit open en alle evenementen zijn weer toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de intensive care is opgenomen is stabiel. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om het verplichte afstand houden op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Daarom wordt het coronatoegangsbewijs geïntroduceerd. Dit meldt Rijksoverheid. 

Het coronatoegangsbewijs wordt juist nu ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samenkomen. Daarnaast draag het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het openen én openhouden van de meeste locaties op maximale capaciteit, zo zeiden Hugo de Jonge en Mark Rutte gisteren.

Coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar

Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen en bij vertoning van kunst en cultuur alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen en buiten, met en zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden.  Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs.

Een coronatoegangsbewijs krijg je als je volledig gevaccineerd bent, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft. Met de CoronaCheck-app kan iedereen het toegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Basisregels blijven

Veel maatregelen verdwijnen, er kan weer heel veel, maar het virus is niet weg. De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. Verplicht 1,5 meter afstand houden, verandert in een dringend advies om afstand te houden. Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes draagt hier allemaal aan bij.

Door: Nationale Zorggids