Normal_rss_entry-301280

Ongeveer 25.000 mensen hebben zondag in Amsterdam betoogd tegen de coronaregels. Dat meldt de gemeente Amsterdam op basis van schattingen van de politie. Het Onderzoeksbureau Strabo dat op eigen initiatief een telling heeft gehouden kwam uit op ongeveer hetzelfde aantal.

De demonstranten liepen een route van zo'n 5 kilometer, via de Rozengracht, de Marnixstraat en de Haarlemmer Houttuinen. Ter hoogte van de Rozengracht sloeg de sfeer even om, toen een kleine groep demonstranten kort werd ingesloten door de politie. Die vermoedde dat het ging om een groep die een tegendemonstratie wilde houden. Het betrof echter mensen die wel bij de demonstratie hoorden, waarna die hun weg konden vervolgen, aldus een woordvoerder van de politie.

Zeventig organisaties

Aan de demonstratie deden meer dan zeventig organisaties mee, aldus initiatiefnemer Michel Reijinga. Hij organiseerde al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen onder de noemer 'koffiedrinken'. "Wij strijden voor nieuwe, goede, eerlijke politiek, al lijkt vooral dat laatste het lastigste. Het invoeren van het medisch paspoort en de daarbij horende QR-code zijn de kers op de taart van het toch al schandalige buitenproportionele coronabeleid. Dit moet stoppen!", aldus Reijinga.

Tijdens de demonstratie werd muziek gespeeld en hing er een gezellige sfeer.

Begin september was er ook een coronaprotest in Amsterdam, waar duizenden betogers aan meededen. De organisatie was het toen niet eens met de inschatting van het aantal deelnemers door de politie en de gemeente.

Door: ANP