Normal_rss_entry-301418

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna mogen worden gebruikt om mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik te geven. Het vaccin van Pfizer en BioNTech kan daarnaast worden gebruikt om het brede publiek een boosterprik te geven, als de politiek besluit dat dit nodig is. Voordat het vaccin van Moderna daarvoor ingezet kan worden, zijn nog extra gegevens nodig. Dat heeft de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), maandag geoordeeld.

Nederland begint later deze week met het opnieuw vaccineren van mensen met een ernstige afweerstoornis. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die net een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Bij de eerste prikken hebben zij mogelijk niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt. De extra prik kan ze daarbij helpen. Volgens het EMA moet die aanvullende inenting minstens 28 dagen na de tweede prik worden gegeven. Nederland geeft deze groep de vaccins Comirnaty (Pfizer/BioNTech) en Spikevax (Moderna).

Boosterprik

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is daarnaast goedgekeurd voor boosterprikken bij volwassenen zonder gezondheidsproblemen. Die kunnen die herhaalprik minstens zes maanden na de tweede prik krijgen. Het kan zijn dat de afweer door de vaccins tegen het coronavirus tegen die tijd iets zwakker wordt.

Door: ANP