Normal_corona_coronavirus

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: Laura gaf corona door aan haar ongeboren baby

Laura van Engelen-Wekers was 35 weken zanger toen ze besmet raakte met het coronavrius. Bang voor de baby in haar buik was ze op dat moment niet. Men zei dat corona niet kon worden overgedragen aan een ongeboren kind. Toch bleek kort na de geboorte dat haar dochter besmet was Vijf weken lag ze op de intensive care voor baby’s, waarvan vier waarin ze vocht voor haar leven. Lees hier het hele verhaal van Laura over haar dochter Emmy.

Dinsdag: kans op besmetting neemt 6 maanden na Pfizer-vaccinatie toe

Zes maanden na de tweede coronavaccinatie met Pfizer neemt de kans op besmetting met Covid-19 fors toe. Waar de vaccins twee maanden na de laatste prik nog voor 88 procent beschermen tegen besmetting, daalt dat percentage zes maanden erna tot 47 procent. Hoe het met de effectiviteit van de vaccins tegen ernstige klachten, ziekenhuisopname en de deltavariant zit, lees je hier.

Woensdag: coronatoegangsbewijs mag blijven van rechtbank Den Haag

De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag dat het coronatoegangsbewijs toegepast mag blijven worden. De advocaat die het kort geding aanspande, betoogde dat controles op de QR-codes onwettig, strafbaar en discriminerend zijn, en in strijd met de grondwet. Alleen als er sprake zou zijn van onredelijk beleid of een gebrek aan wettelijke grondslag, kan de rechter ingrijpen. Dat is hier niet het geval, zo luidde het oordeel woensdag.

Donderdag: coronapatiënt in ziekenhuis vaak hele nacht wakker

Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat coronapatienten op de longafdeling van een ziekenhuis vijf keer zo vaak de hele nacht niet slapen in vergelijking met patiënten zonder corona op dezelfde afdeling. De belangrijkste redenen hiervoor, lees je hier.

Vrijdag: in september overleden meer mensen dan normaal

Het aantal sterfgevallen lag in het grootste deel van september hoger dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat is te zien bij mensen van boven de 80 jaar, tussen de 65 en 80 jaar en mensen onder die leeftijd. Vorige week overleden naar schatting bijna 3.100 mensen. Dat zijn 300 meer mensen dan verwacht voor deze periode. Van 20 is bekend dat ze zijn overleden aan Covid-19.

Door: Nationale Zorggids