Normal_vaccin__inenting__mazelen__prik

Vaccinatie bescherm tegen corona en vermindert daarnaast ook de kans op overdracht van het virus. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat vaccinatie ook de overdracht van de deltavariant aanzienlijk vermindert. Dit meldt het RIVM. 

De kans dat je na vaccinatie geïnfecteerd raakt met het coronavirus is een stuk kleiner dan als je niet gevaccineerd bent. En als je toch besmet raakt, word je er meestal niet of maar een beetje ziek van. Sommige mensen raken ondanks vaccinatie toch besmet met het coronavirus en kunnen dit overdragen aan anderen.

Vaccinatie werkt ook bij deltavariant tegen overdracht

Volledig gevaccineerd mensen die, ondanks vaccinatie, toch positief testen op corona, dragen het virus 63 procent minder vaak over naar ongevaccineerde huisgenoten dan mensen die ook positief testen maar niet gevaccineerd zijn. In de periode dat de alfavariant dominant was in Nederland, was dit verschil 73 procent. Gevaccineerd huisgenoten hebben een lagere kans om besmet te worden. Daarnaast is de overdracht naar gevaccineerde huisgenoten ook nog 40 procent lager door een gevaccineerd persoon dan door een ongevaccineerd persoon. Kortom stelt het RIVM dat ook bij de deltavariant vaccinatie aanzienlijk helpt tegen overdracht van het virus.

Door: Nationale Zorggids