Normal_coronavirus-4952102_1920

Wie wil weten voldoende beschermd te zijn na de vaccinatie tegen of het doorstaan van een besmetting met corona, kan vanaf vandaag bij HealthCheckCenters een test laten doen om de precieze waarde van de antistoffen in het bloed te laten meten. In landen waar dat al wordt gedaan, blijkt dat veel mensen die zijn gevaccineerd niet of te weinig antistoffen hebben aangemaakt om voldoende beschermd te zijn. De test is ook geschikt voor mensen die vermoeden dat ze de ziekte hebben doorstaan. Dit meldt HealthCheckCenters. 

De introductie van de ‘kwantitatieve antistoffentest’ in Nederland is een initiatief van HealthCheckCenters (HCC), met ruim 80 testlocaties verspreid door het land. HCC werkt hierin samen met het gerenommeerde Duitse laboratorium Labor Dr. Wisplinghoff waar het afgenomen monster wordt geanalyseerd.

'Coronapas wassen neus'

"De coronapas voor degenen die zijn gevaccineerd of de ziekte hebben doorstaan, is gebaseerd op een verkeerd uitgangspunt. Gevaccineerd zijn of besmet zijn geweest, wil niet zeggen dat je voldoende antistoffen hebt. Pas als je dat weet, weet je wie in ons land voldoende bescherming hebben tegen het virus", stelt Dr. Albert Zwart, medisch directeur van HCC.

Zwart: "Ik zie testresultaten van mensen die gevaccineerd zijn en toch nauwelijks antistoffen hebben aangemaakt. Die lopen het risico toch ziek te worden. Alleen met een antistoffentest kun je onomstotelijk aantonen in welke mate iemand antistoffen heeft opgebouwd. We zullen in een brief aan de minister van VWS en het RIVM onze argumenten uiteenzetten in de hoop dat afgezien wordt van de huidige onbetrouwbare opzet van de coronapas en de wetenschappelijke onderbouwing van ons partnerlaboratorium Labor Dr. Wisplinghoff wordt omarmd."

Door: Nationale Zorggids