Normal_hoe_is_het_om_long_covid_te_hebben__nu_de_samenleving_weer_van_het_slot_is

Coronaklachten verschillen sterk per persoon. Waar sommige mensen bijna niet ziek worden, hebben anderen nog maanden last van de gevolgen van hun coronabesmetting. Tot die laatste groep behoren Alies (30) en Marguerita (42). Allebei raakten ze tijdens de eerste golf besmet. Nog steeds zijn ze bezig met revalideren. De vermoeidheid gaat maar niet weg en ze hebben snel last van prikkels. 

Marguerita zit inmiddels weer op 72 procent van een gezonde conditie voor haar leeftijd. Dat voelt als een overwinning, want ze komt van ver. “Ik hoefde de straat maar uit te lopen, of ik was bekaf.” Nu moet ze eigenlijk veel rust nemen. Maar dat is lastig als alleenstaande moeder van twee jonge kinderen, die ook nog zzp’er is. De afgelopen twee jaar heeft ze weinig kunnen werken. “Ik heb flink ingeteerd op mijn spaargeld.”

Grote stempel op het dagelijks leven 

Het werk van communicatieadviseur Alies werd gelukkig overgenomen. Inmiddels werkt ze weer 24 uur. Maar haar long covid-klachten drukken een grote stempel op haar dagelijks leven. “Ik heb een aangepast dieet met veel eiwitten, een aangepast werkrooster en een aangepast sociaal leven. Ik wil dingen doen die elke dertiger doet. Een onbezorgd leven leiden. Maar dat voelt nog heel ver weg.”

Lees het hele interview met Alies en Marguerita. 

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs