Normal_coronavirus__covid__afstand

Het kabinet kan niet langer wachten nu het aantal ziekenhuisopnames door corona stijgt: er moeten worden ingegrepen zodat de zorg niet overbelast raakt. Zorgverleners roepen hier sinds vorige week al om en zijn gefrustreerd over het grote aantal niet-gevaccineerden dat in het ziekenhuis belandt. De vraag voor coronaminister Hugo de Jonge is nu: komen er algemene maatregelen of alleen voor de risicogroepen, in dit geval de niet-gevaccineerden? Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Er is nog geen besluit genomen die op 2 november aanstaande worden aangekondigd, maar het lijkt erop dat ongevaccineerden hierdoor geraakt kunnen worden óf dat er regionale maatregelen komen zoals in de Biblebelt of Staphorst waar brandhaarden zijn. Een mondkapjesplicht op scholen en in winkels is ook niet uitgesloten, net als uitbreiding van de QR-code of thuiswerkregel.

Groep benadeeld

De Jonge weet dat wat er ook volgt, een groep benadeeld wordt. Niet-gevaccineerden, of een groep patiënten waarvan de zorg almaar wordt uitgesteld. Een grote groep mensen met bijvoorbeeld kanker of hartklachten kan niet langer wachten op een operatie. “Dus moeten we dat moment voor zijn.” Of maatregelen voor niet-gevaccineerden door de Tweede Kamer komen is nog maar de vraag, omdat het coronatoegangsbewijs dit ternauwernood deed.

Door: Nationale Zorggids