Nederland kleurt rood op Europese coronakaart; donkerrood nadert

Alle twaalf provincies staan vanaf donderdag op rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het op een na hoogste waarschuwingsniveau. De laatste vier provincies die nog oranje waren - Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe - gaan ook omhoog. Dat komt door het snel oplopende aantal positieve tests.

Limburg heeft Utrecht weer afgelost als de grootste brandhaard van het land. In de provincie zijn in de afgelopen twee weken meer dan 5300 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op 479 positieve tests op elke 100.000 Limburgers. Dat is 77 procent meer dan bij de kaart van vorige week.

Donkerrood

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Die cijfers lopen dus tot en met afgelopen zondag. In die periode blijft Limburg nog net onder de grens met donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau. De provincie is in de afgelopen dagen wel boven die grens uitgekomen. Dat betekent dat Limburg volgende week waarschijnlijk donkerrood wordt. Eind juli stond voor het laatst een provincie op dat hoogste niveau.

Ook Gelderland en Overijssel zouden volgende week donkerrood kunnen kleuren. Zeeland is qua besmettingen de vierde provincie van het land geworden. In de afgelopen twee weken zijn 382 op elke 100.000 Zeeuwen positief getest, bijna 82 procent meer dan bij de kaart van vorige week. Vooral in de overwegend gereformeerde gemeente Tholen schiet het aantal positieve tests omhoog.

Europese coronakaart

De Europese coronakaart kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Door: ANP