Normal_mrna_coronavaccin_coronavaccinatie_pfizer_moderna

Nederland levert vanaf vorige week structureel vaccins aan Covax. Een allereerste levering van 340.800 AstraZeneca-vaccins is vorige week vertrokken. Aanstaande woensdag gaan er weer 633.100 AstraZeneca-vaccins naar Covax. De komende weken zal het aantal leveringen verder oplopen. Dankzij overeenkomsten met Covax, AstraZeneca en BioNTech/Pfizer kunnen van deze fabrikanten alle vaccins die voor dit jaar nog niet geleverd zijn aan Nederland, direct aan Covax worden gedoneerd. Dit meldt Rijksoverheid. 

In totaal gaat het wat betreft AstraZeneca en BioNTech/Pfizer om meer dan 10 miljoen doses. Dit laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten. Met fabrikanten Janssen en Moderna volgen soortgelijke afspraken naar verwachting deze week. Het doel is dit jaar in totaal evenveel vaccins te doneren, zowel aan Covax als bilateraal, als dat we in Nederland gebruiken.

Nederland vindt het belangrijk dat ook andere landen toegang hebben tot vaccins. Daarom doneert Nederland alle vaccins diehet heeft besteld maar zelf niet gebruikt. Eerder zijn via een leenconstructie al 500.000 AstraZeneca-vaccins via Zweden aan Covax gedoneerd. 

Door: Nationale Zorggids