Normal_rss_entry-305177

Demissionair premier Mark Rutte noemt het "niet verstandig" om de Rijksrecherche onderzoek te laten doen naar het steevast uitlekken van de coronamaatregelen, voordat het kabinet deze heeft aangekondigd. Dit is geen goed idee "omdat we simpelweg niet beschikken over informatie over de motieven, noch over de wijze waarop de lekken plaatsvonden", zegt Rutte.

PVV-leider Geert Wilders had gevraagd om een brief van het kabinet over het lekken van de coronamaatregelen naar de pers. In zijn brief noemt Rutte het "onwenselijk" dat de plannen van het kabinet steeds op straat komen te liggen. Dit komt onder meer doordat de voorgenomen maatregelen "in zeer grote kring" worden gedeeld, vermoedt Rutte.

"Ikzelf wijs binnen en buiten het kabinet met regelmaat op het belang van de vertrouwelijkheid van het besprokene", schrijft Rutte in zijn brief.

Begrip voor ergernis 

Als Rutte niet naar de Rijksrecherche stapt, "dan blijft het bestaan", denkt Wilders. "Als mensen denken dat ze kunnen lekken zonder dat het wordt onderzocht" zullen ze dat blijven doen.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei begrip te hebben voor de ergernis van Wilders, die vindt dat "de Kamer wordt gepiepeld". Dinsdag beloofde zij zelf ook contact op te nemen met de premier.

Door: ANP