Normal_corona_maskers

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: Red Team van kritische corona-experts heft zichzelf op

Het zogeheten Red Team, een groep deskundigen die het coronabeleid van de overheid sinds vorig jaar kritisch volgt, houdt ermee op. De groep heeft besloten om zichzelf op te heffen. “De keuzes die nu gemaakt moeten worden, zijn fundamenteel politiek van aard.” De experts uitten ook nog kritiek op het kabinet, OMT en RIVM.

Dinsdag: mondkapjes en coronapas op meer plaatsen verplicht

Dinsdagavond kondigden Rutte en De Jonge nieuwe coronamaatregelen aan nu het aantal besmettingen weer snel oploopt. Zo komt de mondkapjesplicht weer terug en het tonen van de QR-code op meerdere plekken verplicht. Dit zijn alle maatregelen op een rij.

Woensdag: aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt in de komende weken naar 2.000

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen gaat in de komende weken stijgen naar ongeveer 2.000. Nu behandelen ziekenhuizen iets meer dan 1.300 mensen vanwege Covid-19. Dit zei Ernst Kuipers eerder deze week. Hij bleef de vaccinaties echter sterk verdedigen en was kritisch op de niet-gevaccineerden.

Donderdag: recordaantal coronavaccinaties zonder afspraak na persconferentie

GGD GHOR liet donderdag weten dat een recordaantal mensen zich woensdag heeft laten vaccineren tegen corona. In totaal lieten in één dag zo’n 13.000 mensen zich inenten op een zogenoemde vrije inloop-locatie.

Vrijdag: nieuws over twee effectieve coronapillen 

Vrijdagmorgen maakte het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) bekend dat EU-landen alvast de Covid-pil van MSD  kunnen gaan gebruiken voordat het hele goedkeuringsproces is afgerond. De Covid-pil heet molnupiravir en is in Groot-Brittannië goedgekeurd. 

De coronapil van Pfizer blijkt voor 89 procent effectief tegen ziekenhuisopname en dood, maakt de farmaceut vrijdag bekend. 

Door: Nationale Zorggids