Derde vaccinatieronde mogelijk pas in december van start

De derde vaccinatieronde gaat pas in december van start. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten om te beginnen met een derde vaccinatieronde. Zestigplussers, bewoners van verpleeghuizen en zorgmedewerkers komen hiervoor in aanmerking. Deze groep bestaat uit ongeveer vier miljoen mensen. Toch is Nederland in vergelijking met andere Europese landen laat met de derde prik. Want hoewel er miljoenen vaccins op voorraad liggen, gaat de vaccinatiecampagne pas volgende maand van start. Dit meldt NRC Handelsblad.

In september riep de Gezondheidsraad demissionair minister De Jonge al op om voorbereidingen te treffen voor een booster. Toch lichtte het ministerie de GGD vorige week pas in. Om die reden kan de derde vaccinatieronde pas in december beginnen. Het RIVM, de GGD en verpleeghuizen hebben tijd nodig om de derde vaccinatieronde voor te bereiden. Omdat De Jonge de GGD nog niet gevraagd had om voorbereidingen te treffen, kan de derde prik pas over enkele weken gezet worden.

Griepprik

Daarnaast is er overlap met de jaarlijkse griepprik. Omdat er minstens een week tussen de griepprik en de coronavaccinatie moet zitten, kan het ‘boosteren’ volgens het RIVM niet in november al beginnen. Het verschilt echter per GGD. Op sommige locaties kunnen al van start, maar volgens de koepelorganisatie GGD GHOR zijn de meeste diensten nog niet zo ver.

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat Nederland, net als bij de eerste twee vaccinaties, achter de feiten aanloopt. Ook Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, roept op om eerder van start te gaan. In meerdere andere Europese landen zijn de eerste boosters al toegediend. Het Verenigd Koninkrijk ging hier in september al mee van start en ook Zweden, Duitsland en Italië bieden al een derde vaccinatie aan.

Tweede vaccinatieronde Janssen-vaccin

Mogelijk krijgen degenen die met het Janssen-vaccin gevaccineerd zijn al eerder een booster. Onlangs werd bekend dat het Janssen-vaccin na een tijd mogelijk niet meer voldoende beschermt tegen het coronavirus.

Op aandringen van de Tweede Kamer onderzoekt demissionair minister De Jonge nu of de boostercampagne misschien eerder van start kan gaan. 

Door: Nationale Zorggids