Normal_kaja-reichardt-wb1m8zefmeq-unsplash

Een groep mensen die nog niet gevaccineerd is tegen het coronavirus denkt te moeten wachten op een uitnodiging óf dat ze eigen risico moeten betalen voor vaccinatie. Dit blijkt uit het Lifelines Corona-onderzoek onder 23.000 inwoners van Noord-Nederland, meldt Lifelines. 

Ongeveer 10 procent van de niet-gevaccineerde ondervraagden wacht nog op een uitnodiging en is daarom nog niet gevaccineerd. Hoewel sinds juni geen uitnodiging meer nodig is om je te laten vaccineren tegen corona, zijn er nog mensen die denken van wel. 7 procent van de niet-gevaccineerde ondervraagden denkt het verplichte eigen risico te moeten betalen als zij een coronavaccinatie nemen. Het vaccin is echter gratis. 

“Bij deze beide groepen lijken kansen voor de overheid te liggen om nog een flinke groep mensen toch tekunnen vaccineren”, zegt onderzoeker Lude Franke.

Redenen om niet te vaccineren 

Andere redenen voor niet-gevaccineerden om geen prik te halen, is omdat ze denken dat de coronavaccins gevaarlijk zijn (44 procent denkt dit). 23 procent is bang voor bijwerkingen en 4 procent denkt dat het vaccin niet effectief genoeg is. Ook is er een groep (10 procent) die niet bang is voor het virus en niet vreest voor een infectie. Minder dan 1 procent van de deelnemers ziet af van vaccinatie vanuit religieuze overtuigingen.

Meer over het onderzoek lees je hier

Door: Nationale Zorggids