Gezondheidswinst covidzorg weegt niet op tegen schade reguliere zorg

Het aantal verloren levensjaren in de reguliere zorg is groter dan gezondheidswinst die in de coronazorg geboekt wordt, denkt Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en voorzitter van het LCPS. Omdat acute zorg altijd verleend wordt, moet het aantal coronabesmettingen drastisch naar beneden om dit mogelijk te houden. Dat meldt Skipr.

Coronapatiënten hebben meer zorg nodig dan reguliere patiënten. Daardoor duurt het langer tot de ic-bedden weer beschikbaar zijn. Om die reden moet de normale zorg relatief snel worden afgeschaald.

Impact op behandelingen en herstel

Dat kost levensjaren. Als je reguliere behandelingen te lang uitstelt, wordt de behandeling intenser. Dat beïnvloedt de kans op volledig herstel, genezing en overleving.

Daarom is Kuipers blij met de recente coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. Kuipers kan nog niet inschatten of deze maatregelen voldoende zijn. Het is nog steeds belangrijk dat bedrijven en burgers de maatregelen opvolgen.

Kuipers is een groot voorstander van de boosterprik. Verder roept hij zwangere vrouwen op om zich te laten vaccineren, omdat zij meer risico lopen om in het ziekenhuis te belanden. 

Door: Nationale Zorggids