Code zwart dreigt in de zorg

Code zwart is inmiddels bijna onvermijdelijk geworden, aldus infectieziekten-modelleur Marino van Zelst. Als het codezwartprotocol van kracht wordt, kunnen mensen die in een levensbedreigende toestand verkeren door de ic’s geweigerd worden. Alleen een stagnatie in het aantal coronabesmettingen kan dit scenario voorkomen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De voorspelling is dat er volgende week tussen de 2800 en 3500 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. Dit getal blijft vermoedelijk nog zeker twee weken stijgen. Volgende week liggen er naar verwachting 550 coronapatiënten op de ic’s. Bij de piek in december lagen er nog 3068 mensen in het ziekenhuis.

De capaciteit van de ziekenhuizen neemt momenteel echter af. Er is sprake van een ziekteverzuim van meer dan 10 procent en daarnaast is er personeel weggegaan.

Codezwartprotocol

Als het codezwartprotocol in werking treedt, kunnen ernstig zieke mensen op de ic geweigerd worden, bijvoorbeeld als de kans op herstel heel klein is. Deze mensen zouden normaal gesproken wel behandeld worden.

Code zwart voorkomen

Code zwart kan volgens Van Zelst misschien voorkomen worden. Om dat te bereiken moeten zieke mensen langer thuisblijven en worden patiënten strenger geselecteerd. Ook worden patiënten sneller uit de ziekenhuizen ontslagen. Ze moeten dan thuis of in een verpleeghuis met een zuurstoffles herstellen.

Door: Nationale Zorggids