De zorg is 'nog heel ver' van code zwart verwijderd

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn we nog "heel ver vandaan" van code zwart in de ziekenhuizen. Hij ziet de uitspraken van de ziekenhuizen hierover vooral als een "uiting van grote zorg".

De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) waarschuwde maandag nog voor code zwart. In dit scenario hebben ziekenhuizen geen bedden meer over en moet er tot "niet-medische selectie" worden overgegaan wie nog wordt opgenomen.

De Jonge wees erop dat momenteel 450 tot 460 bedden op de ic's zijn bezet met coronapatiënten. Het aantal beschikbare bedden wordt nu opgeschaald naar 1150 en kan in een latere fase nog naar 1350 bedden gaan, zei hij. Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt al weken op, net als het aantal opnames in de ziekenhuizen.

Zorg afschalen

Om meer ic-bedden te realiseren moet andere zorg worden afgeschaald. "Dat zijn heel pijnlijke maatregelen overigens want dat betekent dat operaties van mensen moeten worden uitgesteld waar ze al heel lang op zitten te wachten", aldus de zorgminister.

De zorg staat volgens De Jonge "totaal onder druk", maar we zijn "nog lang niet" bij code zwart. Alle scenario's liggen volgens hem klaar en er wordt mee geoefend.

De Jonge en premier Mark Rutte riepen maandag tijdens een ingelast persmoment mensen op om zich beter aan de basisregels te houden. Dat gebeurt op dit moment te weinig. Ze waarschuwen voor nieuwe maatregelen als er deze week geen kentering in de cijfers komt.

Door: ANP