Woensdag 23.789 positieve coronatests

Een recordaantal Nederlanders is in de afgelopen dag positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 23.789 meldingen van positieve tests.

Het oude record was vorige week donderdag gevestigd, met ongeveer 23.600 nieuwe gevallen in een dag tijd.

Het is de negende dag op rij met meer dan 20.000 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 156.921 gevallen. Ook dat is een record. Gemiddeld komt het neer op 22.417 bevestigde besmettingen per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de 55e dag op rij.

Groeigetal

De stijging van het aantal positieve tests gaat wel iets langzamer. Het weektotaal over de afgelopen zeven dagen, de 156.921 positieve tests, ligt 32,4 procent hoger dan de week ervoor. Dat is het laagste 'groeigetal' sinds 9 oktober. Het kan een tijdelijk dipje zijn, het kan ook komen doordat de GGD'en tegen hun maximale capaciteit aan zitten en niet in staat zijn om nog veel meer mensen te testen dan ze nu al doen, maar het zou ook kunnen betekenen dat de groei wat begint af te vlakken.

Amsterdam telde zoals gebruikelijk de meeste positieve tests. Bij 735 inwoners van de hoofdstad werd het virus aangetroffen. Den Haag registreerde 570 nieuwe gevallen, Rotterdam 562 en Utrecht 511. Daarna volgen Breda (345), Tilburg (329) en Eindhoven (319).

Overleden

In de provincie Utrecht testten 2251 mensen positief, en ook dat is een record. Nog nooit had een veiligheidsregio in één dag zo veel nieuwe gevallen. Vorige week woensdag meldde Rotterdam-Rijnmond 2156 positieve tests.

Het RIVM kreeg afgelopen etmaal vijftig meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Onder hen zijn vier mensen uit Maastricht. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. De melding kan soms pas een tijdje later binnenkomen.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 271 sterfgevallen, gemiddeld bijna 39 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 8 maart.

Door: ANP