Coronasterftecijfer gevaccineerden niet bekend

Het is niet bekend hoeveel overleden coronapatiënten gevaccineerd waren. Dat komt omdat het niet verplicht is om te melden dat iemand aan het coronavirus overleden is. Deze cijfers kunnen dus niet meegenomen worden in de berekening van het sterftecijfer voor het coronavirus. Dat meldt RTL Nieuws.

Daarnaast is het bij bewoners van verpleeghuizen lang niet altijd bekend of ze gevaccineerd zijn. Bij coronapatiënten in ziekenhuizen is wel bekend wie er gevaccineerd is en wie niet. Die informatie krijgen ziekenhuizen van het RIVM. De overgrote meerderheid van de gevaccineerden heeft het RIVM toestemming gegeven om die informatie met ziekenhuizen te delen. Stichting NICE, de Nationale Intensive Care Evaluatie, houdt bij wie er in het ziekenhuis en op de ic belanden.

Sterfte

Dat gaat echter over ziekenhuisopname, niet over sterfte. Vanwege privacyredenen weet het RIVM niet welke overleden coronapatiënten gevaccineerd waren. Een deel van de sterfgevallen is dus niet bekend, terwijl van de andere sterfgevallen de vaccinatiestatus niet bekend is.

Door: Nationale Zorggids