Nieuwe coronavariant B.1.1.529 vermoedelijk besmettelijker dan deltavariant

De nieuwe coronavariant B.1.1.529 werd dinsdag in Zuid-Afrika ontdekt. Deze variant is vermoedelijk de oorzaak van de snelle stijging van het aantal besmettingen. De mutatie lijkt niet op de deltavariant, maar juist op het originele coronavirus. Dat meldt Trouw.

Deze mutatie is heel anders dan de andere coronavarianten. Volgens wetenschappers heeft deze coronavariant 32 mutaties spike-eiwitten, veel meer dan de andere coronavarianten. Met deze eiwitten kan de mutatie zich aan menselijke cellen binden. De vrees bestaat dat B.1.1.529 hierdoor besmettelijker is dan de deltavariant en in staat zou zijn om de bescherming van de vaccinaties te omzeilen.

Twee weken

Pfizer maakte vandaag bekend dat ze over twee weken weten of hun vaccin werkt tegen de nieuwe mutatie. De kans bestaat dat het vaccin aangepast moet worden. Dat hoeft volgens Pfizer en BioNTecht niet lang te duren.

WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie  (WHO) overlegt vandaag over virus. Het duurt nog wel een paar weken voordat er meer duidelijkheid is over het virus. Ook kent de WHO vandaag een letter van het Griekse alfabet toe aan de mutatie. 

Door: Nationale Zorggids